YAZ AYLARINDA GÜZEL KOKMANIN SIRRI
Havaların ısınması ile dayanılmaz hal alan ter kokusu, yayıldığı ortamda kişinin hem kendisinin hem de çevresinin kötü kokmasına neden olabiliyor. Yaz aylarında güzel kokmanın sırrıyla ilgili önemli bilgiler paylaşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İlkom Yönetim Kurulu Başkanı İlker Duran, parfüm kullanımı ilgili önemli hususlara dikkat çekti.
Yaz aylarında sıcağın etkisi ile aşırı terlemeden dolayı oluşan kötü kokunun etrafı rahatsız edecek düzeyde olabildiğini belirten BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve İlkom Yönetim Kurulu Başkanı İlker Duran; kişinin terlemeden dolayı oluşan kötü kokuyu engellemede tıbbi faktörlerin yanı sıra kozmetik faktörlerinde bulunduğunun altını çizerek, “Ter kokusu kapalı bir mekanda tüm odaya yayılır ve burada bulunan herkesi rahatsız eder. Ortamın yeterince havalandırılamamasından kaynaklanan kötü kokuyu engellemede çubuklu oda kokuları, oda parfümleri ve tütsü kokular gibi pek çok seçenek bulunabilmektedir” dedi. Bulunan ortamın kötü kokulardan arındırılmasının yanı sıra kişisel bakımın da önemine değinen İlker Duran, “Kişiler bazen ter kokusundan dolayı kötü koktuklarının farkında değiller. Ancak çevredeki insanlar rahatsız olsalar da belli etmemeye çalışarak, bu kişiden uzak durmaya çalışırlar. Böyle olması, kişinin sosyal ve özel hayatını ciddi derecede olumsuz etkiler” diyerek, şöyle devam etti: “Güzel kokmanın ilk unsuru kişisel hijyene ve bakıma önem vermektir. Bunun beraberinde güzel kokmanın en önemli sırrı ise, günlük parfüm ve deodorant kullanımına özen gösterilmesidir.”
“YANLIŞ PARFÜM SEÇİMİ İTİCİ YAPABİLİR”
Yaz aylarında güzel kokmada parfüm kullanmanın önemli etken olduğu kadar; doğru parfümü seçmenin de bir o kadar etkili olduğuna dikkat çeken İlker Duran; yanlış parfüm seçiminin özellikle yaz aylarında kişiyi ter kokusu kadar itici yapabildiğini vurguladı. Doğru parfüm seçiminde mevsim, cilt tipi ve ten rengi gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiğine işaret eden Duran, “Yazın parfüm kokusu daha etkili hissedildiğinden baharatlı, vanilyalı, odunsu, şekerimsi ve oryantal kokulardan uzak durulmalıdır. Bu aylarda çiçek ve meyve esanslı fresh kokuları seçmek doğru bir tercihtir. Egzotik, vanilyalı, şekerimsi, baharatlı ve oryantal kokular ise daha çok kışın seçilmelidir. Parfüm alırken ten rengine uygun kokular tercih edilmelidir. Sarışın ve beyaz tenliler baharatlı kokulardan uzak durmalıdır. Daha çok meyve ve çiçek ağırlıklı kokular, sarışınlara daha çok yakışacaktır. Esmer ve buğday tenliler daha çok baharat ve çikolata ağırlıklı kokular kullanmalıdır” diye konuştu.
“CİLT LEKESİNİ ÖNLEMEK İÇİN DOĞRU PARFÜMÜ KULLANIN”
Parfüm seçiminde cilt tipine uygun parfüm seçilmesi önemli bir unsur olduğunu ifade eden İlker Duran, “Koku bazen bir yere tutunmak ve kurumak ister ve kuru veya hassas cilt yağlı cilt kadar uzun süre kokuyu tutmaz. Yağlı ciltler hafif narenciye, odunsu kokular daha kalıcı olurken çilek ve kiraz esanslı kokuları tercih etmemesi gerekir. Asit oranı az ciltler olan hassas ve kuru ciltler ise çiçeksi kokuları daha iyi tutar. Bu tip ciltler özellikle portakal ve şeftali özlü parfümlerden uzak durmalıdır. Bu tip esanslar kuru ve hassas ciltlerde lekelere neden olmaktadır” dedi.
PARFÜM KULLANIMININ PÜF NOKTALARI
Parfümün güzel kokması için kullanılan bölgenin temiz olması gerektiğini hatırlatarak parfüm kullanımıyla ilgili önemli bilgiler aktaran Duran, “Etkileyici ve güzel bir kokunun ilk şartı temiz bir ten. Özellikle banyodan sonra sürülen parfüm çok daha kalıcıdır. Banyo sonrası ciltteki gözenekler açılır ve kokuyu daha iyi emer. Ayrıca banyo esnasında parfümün yan ürünlerini kullanmak, kokunun kalıcılığını arttırmaya da yardımcı olur” diyerek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Parfümün kalıcılığını arttırmak ve uzun süre güzel kokmak için bedeninizdeki doğru yerleri tespit etmekte önemli bir faktördür. Nabzın attığı yerler parfümün kalıcılığını ve güzel kokuyu destekleyen en iyi yerlerdir. Bilekler, kulak arkası, diz, boyun ve göğüs bölgesi daha sıcak ve nemli bölgeler olduğu için parfüm bu bölgelerde kullanılmalıdır. Buralara sıkılan parfümler daha iyi yayılarak uzun süren kalıcılık sağlar. Parfümlerin kalıcılığını ve etkisini koruması için karanlık, kapalı ve serin ortamlarda saklanmalıdır. Kapağı kapalı olarak buzdolabında saklanan parfümlerin ömrü uzun oluyor.”